De voorbereiding


Het eerste contact

In het contact met de uitvaartondernemer informeert deze naar wie er bij de uitvaart zal spreken. Als u van mijn diensten gebruik wilt maken kunt u dat de uitvaartondernemer laten weten. Hij of zij neemt dan contact met mij op. Maar u kunt mij ook zelf bellen.

Meestal vindt het eerste contact plaats na het overlijden. Maar het gebeurt ook dat er al eerder contact is, bijvoorbeeld als de betrokkene zelf met mij over de toespraak wil spreken.

Het gesprek

Mijn werkzaamheden beginnen met een gesprek met de naaste familie. het is belangrijk daarvoor een rustig moment te zoeken en voldoende tijd te nemen. Ik stel u allerlei vragen en u vertelt mij wat u kwijt wilt: anekdotes, karaktereigenschappen, uw eigen herinneringen.

Elk leven kent ook gebeurtenissen of periodes waaraan we misschien liever niet herinnerd willen worden. Dat betekent niet dat u erover zou moeten zwijgen. Vaak is het goed er wel over te spreken en vervolgens gezamenlijk zorgvuldig te bepalen of en hoe die momenten een plaats in de toespraak krijgen.

In het gesprek ontstaat een veelzijdig beeld van het leven en de persoon van de overledene. In de praktijk blijkt dat, ondanks de droevige aanleiding, het samen ophalen van herinneringen vaak veel vreugdevolle momenten oplevert.

Uw verhaal op papier

Tijden het gesprek maak ik veel aantekeningen. Op basis daarvan schrijf ik vervolgens de toespraak.